BOT-avdraget http://botavdraget.com Inför BOT-avdraget Fri, 01 Jun 2018 11:58:35 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.4.3 http://media.botavdraget.com/2017/06/BOT-logga-150x150.jpeg BOT-avdraget http://botavdraget.com 32 32 Framtidshälsa kräver maxat RUT- och ROT-avdrag http://botavdraget.com/framtidshalsa-kraver-maxat-rut-och-rot-avdrag/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=framtidshalsa-kraver-maxat-rut-och-rot-avdrag Fri, 18 May 2018 09:57:23 +0000 http://botavdraget.com/?p=1171

FRAMTIDSHÄLSA kräver maxat RUT- och ROT-avdrag

Lobbyarbetet för ett BOT-avdrag är inne i ett nytt skede. Acceptansen bland partierna är stor och vi har en dialog som är  öppen och inkluderande. I det här skedet är det viktigt att visa att vi är pålästa och förstår vilka utmaningar samhället och svensk friskvård har för att möta kommande behov.

Antalet äldre ökar för varje år som går

Framtidens insatser för vård och omsorg kommer i ökande utsträckning att utföras i den enskildes egna boende eller i dess omedelbara närhet. Det gäller oss alla med tillfälliga eller kroniska besvär och inte minst de äldre.

Kvarboendeprincipen är sedan länge en vägledande inriktning för äldrepolitiken. Att bo kvar hemma så länge det är möjligt har resulterat i en nedläggningsvåg över landet inom äldrevården och antalet äldrevårdsplatser har blivit allt färre. Sedan 1994 har det försvunnit närmare 40 000 platser i särskilt boende för äldre. Utöver den minskningen har vårdplatserna inom somatisk slutenvård reducerats med cirka 12 procent de senaste 10 åren. Samtidigt ökar andelen äldre i samhället. Vi lever längre och blir sjuka och sköra i högre ålder än tidigare. Fler åldras med funktionsnedsättningar. Mellan 1861 och 2017 har medellivslängden ökat med ungefär 35 år för både kvinnor (från 49 till 84 år) och män (från 45 till 81 år).[1] Andelen som lever vidare till högre ålder har ökat radikalt de senaste 100 åren. Hälften av dem som föds idag förväntas leva till 93 års ålder.

Samarbeten och utveckling av tjänster inom friskvården är lösningen

Med bland annat en väsentligt utökad vårdverksamhet bland medborgarna i deras hem behöver den nära vården och omsorgen utvecklas. Nära vård-utredningen pågår och resultatet av den kommer att presenteras vårvintern 2019. Samverkan värd namnet mellan befintliga aktörer, såsom kommuner och landsting, och andra aktörer kommer att vara en viktig faktor. Nya tjänster, ny teknik, smartare informationshantering och betydligt bättre distribution och logistik utgör exempel på andra viktiga faktorer för att det ska fungera.

Friskvård nära hemmet

Nära liv – nära vård. Det handlar om ett allt längre liv som ska levas och förutsättningarna för det livet förändras på många olika sätt.

En av dessa förändringar utgörs av att hemmet får en allt viktigare funktion för handel och konsumtion. Ett boende och ett nära liv som ska fungera i nätverkssamhället, exempelvis för allt möjligt mellan eHandel och eHälsa. Förflyttningen till nätet, molnbaserad service och nya tjänster innebär möjligheter för den enskilde, inte minst den som har funktionshinder, men ställer nya krav på såväl den enskilde, anhöriga, vårdpersonalen som den infrastruktur som ska hantera dessa flöden.

Ökade behov av friskvård för alla individer

De allra flesta bor kvar i vanliga bostäder i hög ålder. Många, men inte alla, vill ha det så. Men även bostadsbeståndet åldras och utmaningarna beträffande bostadsanpassning ökar stadigt. Dagens bostadsbyggande måste bli bättre på att möta de utmaningar och möjligheter nätverkssamhället för med sig. När trygghet och koll på vitala parametrar ska hanteras av digitala assistenter behöver den trådlösa uppkopplingen fungera även i entrén och boendets nära omgivning. Tillgängligheten samt möjligheten att installera ny teknik måste bli avsevärt bättre och det gäller särskilt det gamla bostadsbeståndet.

Ett individanpassat BOT-avdrag är en fråga om rättvisa och jämlikhet

Ny teknik och smarta lösningar kan för många innebära bra bidrag till livskvalitet, trygghet och hälsa. Nya tjänster utvecklas inom dessa områden så att de i ökande utsträckning ska kunna tillhandahållas i den egna boendemiljön. Kraven ökar bland människor, med och utan funktionshinder. Den stora frågan är dock vad som kommer att tillhandahållas genom offentlig finansiering och hur mycket som kommer att ske genom privat finansiering. Det blir viktigt att förebygga den ökade tudelning mellan grupper av människor som digitaliseringen kan bidra med. Och det kan även gälla att finansiera grundläggande saker för att det mest vitala ska fungera.

Kroppsterapeuten flyttar hem

Livsnerven i nära liv och nära vård – logistik och distribution. Distribution och logistik är områden som i stor utsträckning förändras i det allt smartare samhället. Genom eHandelns utveckling förändras servicenivån till konsumenterna och i takt med att de lokala butikerna försvinner, åtminstone utifrån de tidigare koncepten, förväntar vi oss att leveranserna sker på andra sätt. Utvecklingen kan innebära en mycket positiv utveckling för äldre och andra med och utan funktionshinder. Men det kommer sannolikt att innebära anpassningslösningar i eller omkring det egna boendet.

Hälsoskapande i en smartare värld

Gör-det-själv-hälsa, friskvård, förebyggande och hälsofrämjande insatser får ökande betydelse i den framtida vård- och omsorgsvärlden. Individens eget ansvar utökas och för att kunna möta en del av de förändringar som sker behöver möjligheterna för den enskilde att hantera situationen utökas med nya stödalternativ för att skapa grund för demokratiska principer för hälsoutvecklingen. Den redan ojämlika hälsan behöver inte fler tudelare.

Maxa RUT och ROT genom att inkludera friskvård för livets alla hälsofaser

För att skapa möjligheter för den enskilde att hantera exempelvis gör-det-själv-hälsa behöver nya ekonomiska stöd utvecklas. Ett maxat RUT- och ROT-avdrag kan vara den väg framåt som behövs. Lägg till ett BOT-avdrag och omvandla till ett individ- eller hemavdrag. Det ger möjligheter till att bredda användningen och utöka möjligheterna för den enskilde att hantera och utveckla sin situation. Det handlar om att göra hemmet till primär instans för livets alla hälsofaser i det framtida hälso-, vård- och omsorgslandskapet.

Peter Feldt, generalsekreterare
Kroppsterapeuternas Yrkesförbund

Mats Olsson, framtidsstrateg hälso- och sjukvård
Kairos Future

Pauline Hegner, studierektor
Axelsons Gymnastiska Institut

[1] SCB, Sveriges framtida befolkning 2018 – 2070.

]]>
Vad kostar sjuknärvaron? http://botavdraget.com/vad-kostar-sjuknarvaron/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=vad-kostar-sjuknarvaron Tue, 26 Sep 2017 19:23:57 +0000 http://botavdraget.com/?p=1049

Vad kostar sjuknärvaron?

Beräkningar för arbetskapacitetsförlust och kort- och långtidsfrånvaro är gjorda av hälsoekonomen Stefan Lundström.

Vad är sjuknärvaro? Vad kostar det arbetsgivaren när den anställde inte kan utföra sitt arbete till 100 %.

Arbetskapacitetsförlust
När du förlorar arbetskapacitet innebär det i det här fallet att du som är i arbete presterar sämre än förväntat till följd av dålig hälsa och/eller kondition. För en anställd med 25 600 kr i lön per mån inklusive arbetsgivaravgift kostar en arbetskapacitetsförlust på 20%, 89 088 kr årligen. Om du är sjukskriven och anställd beräknas du kosta 10% av din månadslön.

Bakgrund
När medarbetare som är i arbete presterar sämre än förväntat till följd av dålig hälsa och kondition kan det ses som en kostnad för företaget. Den kostnaden sparas om medarbetaren återställer sin hälsa genom friskvård. Enkelt uttryckt kan du säga att ett högt konditionsvärde är lika med bra kondition och tvärtom. För män runt 30 år anses ett konditionsvärde över 45 som bra. För kvinnor i samma ålder bör det vara över 40.

Vad innebär konditionsvärdet?

Konditionsvärdet indikerar hur mycket syre kroppen kan ta upp, transportera runt och förbruka i förhållande till ens vikt. Skälet till att syreupptagningsförmågan är viktigt i förhållande till ens kondition är att ju mer syre kroppen kan ta upp, desto mer energi kan den producera. En större energiproduktion medför att man kan klara av en högre arbetsintensitet. Vid låg syreupptagningsförmåga är det som att vara vaket sovande på jobbet. Hjärnan och kroppen får inte den mängd syre som behövs för att fungera till 100%.

Läs mer om konditionsvärde här:
http://aktivtraning.se/traning/kondition/berakna-ditt-konditionsvarde

Har du ett konditionsvärde under 35 har du inte kapacitet att orka arbeta effektivt under en hel arbetsdag. Det kan förstås skilja sig mellan olika yrkesgrupper. Det krävs till exempel större syreupptagningsförmåga för kroppsarbete än för stillasittande kontorsarbete. Därför har vi valt att räkna med 10 procents arbetskapacitetbortfall i stället för 20% som Stefan Lundström använder. Vi har också räknat med 10 arbetsmånader då semester och andra ledigheter infaller under arbetsåret.

Beräkningen ser då ut som följande:
(månadslönen + sociala avgifter på 45%) x 0,10 (produktivitetsbortfall) x 10 (månader) vilket innebär att den anställde kostar företaget 37 120 kr mer varje år.

]]>
Satsa på skatteavdrag för egenvård http://botavdraget.com/satsa-pa-skatteavdrag-for-egenvard/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=satsa-pa-skatteavdrag-for-egenvard Tue, 12 Sep 2017 19:55:06 +0000 http://botavdraget.com/?p=910 Sverige måste bli friskare om vi ska klara välfärden i framtiden. Ett sätt att få en hälsosammare befolkning är att satsa på ett skatteavdrag för egenvård. Vi föreslår därför att ett BOT-avdrag, liknande RUT och ROT, införs, skriver flera yrkesförbund tillsammans.

Den offentligt finansierade vården riskerar att klappa ihop år 2030 om inte trycket och kostnaderna minskas radikalt. Förlorare kan bli alla som behöver vård och rehabilitering. Hur ska vi lösa framtidens behov av en friskare och hälsosammare befolkning? Politiker från båda blocken: vem vågar anta utmaningen att hitta nya konstruktiva lösningar?

Alla är vi ytterst medvetna om att vi i Sverige måste arbeta högre upp i åldrarna. Den senaste rapporten från Pensionsgruppen som Ulf Kristersson (M) presenterade den 12 mars i år gav en hint om att 69 år är en tänkbar pensionsålder.

Vi vet också att för att vi ska orka arbeta längre måste vi ha bättre hälsa. Det ställer ökade krav på vården och trycket är redan enormt. Bara i Stockholms läns landsting kommer det att saknas 23 miljarder kronor till år 2025. Om inte det offentligt finansierade systemet ska klappa ihop runt 2030 måste antalet patienter minska och vården ske till lägre kostnader. (Framtidens Hälso- och sjukvård Slutrapport, SLL 2011).

Likaså är systemet för sjukersättningar hårt ansträngt. Exempelvis visar SKL:s statistik att sjukfrånvaron ökade år 2013 hos anställda som drabbats av till exempel stress, depressioner och smärtor. Kvinnor med kontaktyrken, exempelvis inom vård och omsorg, stod för den största ökningen.

Samhället kan få svårigheter att bära kostnaderna och hela ansvaret för den vård vi människor behöver och har rätt till. Vi måste alltså hitta många, nya konstruktiva lösningar och vi måste börja nu!

En sådan lösning skulle kunna vara ett skatteavdrag för egenvård, något som skulle underlätta för den enskilde att ta större ansvar för sin hälsa.

I korthet handlar det om ett avdrag att likna vid RUT och ROT, men som omfattar vår fysiska och mentala hälsa och välbefinnande.

Det kan handla om att besöka en legitimerad naprapat för ett ryggont som aldrig ger sig, en terapeut för stresshantering och sorgebearbetning, eller en kostrådgivare för råd kring viktnedgång.

Specialistbehandlingar av denna sort går på flera hundra kronor i timmen, och behöver ofta ske under en längre tid för att få effekt. Och det har definitivt inte alla råd med, förmodligen minst av allt de som behöver det mest.

Med ett skatteavdrag för egenvård skulle kostnaden för terapeuten, naprapaten eller dietisten fördelas 50-50 mellan samhälle och individ. Avdraget får dubbel effekt: ett förbättrat folkhälsotal och ett minskat tryck på sjuk- och primärvård.

Vinsterna för såväl den enskilda människan, näringslivet och för samhället skulle kunna bli mycket stora, vi talar om en folkhälsoreform. Beräkningar visar att den samhällsekonomiska vinsten för ett sådant avdrag är sju gånger större än statens kostnad för det. (BOT-avdraget – Vägen till bättre hälsa och samhällsekonomi)

Det pågår en omstrukturering av vården som bland annat om ett ökat förebyggande hälsoarbete. Ett skatteavdrag för egenvård skulle kunna bli en viktig del i framtidens hälsopolitik. För att det ska vara möjligt måste frågan först utredas, sedan genomgå den sedvanliga demokratiska processen. Politiker, vem vågar ta anta utmaningen att tänka nytt och utreda nya konstruktiva lösningar?

Skatteavdrag för egenvård

Fakta
Skatteavdrag för egenvård är ett konkret förslag på en konstruktiv lösning. Det skulle minska trycket på sjukvården, göra företag mer effektiva och hjälpa människor att få råd att förebygga ohälsa på sina egna villkor. Det handlar om ett avdrag att likna vid RUT och ROT, men som omfattar vår fysiska och mentala hälsa och välbefinnande.

Med ett skatteavdrag för egenvård skulle kostnaden för exempelvis samtalsterapi, massage eller annan manuell medicinsk behandling kostrådgivning fördelas 50-50 mellan samhälle och individ. Införandet av ett sådant avdrag måste föregås av en utredning med bland annat en bedömning av vilka krav som ska ställas på de terapeuter och metoder som skulle omfattas av avdraget. För att omfattas av skatteavdraget måste utförarens kompetens och behandlingens effekt ovillkorligen vara säkerställd.

Kroppsterapeuternas Yrkesförbund har arbetat fram en modell och genomfört en studie kallad BOT-avdraget – Vägen till bättre hälsa och samhällsekonomi. I den finns beräkningar som visar att avdragets samhällsekonomiska värde är sju gånger högre än kostnaden för avdraget.


Annika Billström m.fl.

]]>
Ett BOT avdrag skulle leda till förbättrad folkhälsa och ökad tillväxt! http://botavdraget.com/ett-bot-avdrag-skulle-leda-till-forbattrad-folkhalsa-och-okad-tillvaxt/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=ett-bot-avdrag-skulle-leda-till-forbattrad-folkhalsa-och-okad-tillvaxt Tue, 12 Sep 2017 19:35:05 +0000 http://botavdraget.com/?p=900 Sjukvårdskostnaderna ökar för varje år som går. Samtidigt ökar antalet personer som drabbas av stress, övervikt och andra riskfaktorer för allvarliga sjukdomar.

Kroppsterapeuterna och Småföretagarnas Riksförbund är övertygade om att det går att vända trenden. Ett ökat fokus på förebyggande hälsoarbete där man som enskild individ kan göra ett BOT-avdrag för massage, mindfulness, träningsrådgivning eller kostrådgivning skapar ett flertal positiva samhällseffekter. Det skulle leda till ett förbättrat folkhälsotal, minskat tryck mot sjuk- och primärvården samt öppna upp för innovation och tillväxt för små företag i fler konsumentnära tjänstebranscher. När Miljöpartiet inför sin partikongress presenterar ett förslag om ”grönt skatteavdrag”, där personer ska kunna dra av 50 000 kronor per år för valfri tjänstekonsumtion, ökar förutsättningarna att ta ett steg mot ett friskare och hälsosammare Sverige.

Med en förbättrad folkhälsa minskar belastningen på sjukvården, därför bör ett BOT-avdrag ses som en folkhälsoreform i en tid då ohälsotalen ständigt ökar och sjukvården är allvarligt överbelastad. Ett BOT-avdrag är inspirerat av RUT och ROT avdraget. Det innebär att du som enskild individ får göra ett skatteavdrag på 50 % av kostnaden upp till en viss summa per år på både fysisk och mental hälsoförebyggande behandling. Det skulle innebära att du kan avgöra när och vilken typ av behandling som ger bäst effekt för ditt välbefinnande inom tjänster som mindfulness, träningsrådgivning, massage och kostrådgivning. Då hälsoeffekterna av förebyggande behandling kan vara mycket effektiva vore det lovvärt om övriga partier hakade på Miljöpartiets förslag att utveckla ROT och RUT till ett allmänt avdrag på 50 000 kr per år för valfri tjänstekonsumtion. Vi är medvetna om att den politiska logiken ytterst sällan unisont medger ett partis förslag utan kompromisser och föreslår därför att övriga partier utgår från Kroppsterapeuterna och Småföretagarnas Riksförbund välarbetade förslag kring utformning av ett BOT-avdrag.

Ett BOT avdrag skulle leda till förbättrat folkhälsotal, minskat tryck mot sjuk och primärvård samt bidra med innovation och tillväxt till kvinnors företagande.

Om lika många som utnyttjade RUT-tjänster skulle utnyttja BOT nås drygt 410 000 människor med individuellt anpassade folkhälsobefrämjande åtgärder. Vår bedömning är att minst 10 av 13 behandlingar kommer att upplevas som effektiva av kunden. Men det räcker med att 1 av 13 behandlingar är effektiv för att uppnå socialstyrelsens mål för att vara ett kostnadseffektivt förslag.

Om man lågt räknat antar att minst 1 av 3 känner sig hjälpta av det förebyggande hälsoarbete som kan ingå i ett BOT-avdrag blir ett lågt antagande att BOT är värt drygt 7 ggr mer än vad det kostar. Det skulle innebära att kostnaderna för hälso- och sjukvård minskade med 11.9 miljarder. Effekten skulle därmed bli dubbel. Minskad belastning på akut och primärvård samt att mer pengar kan investeras till mer personal i den idag alltför belastade sjukvården.

Medan många arbetsmarknadsreformer har haft svårt att ge någon riktig jobbavkastning har RUT-avdraget varit särskilt framgångsrikt för de med en svag koppling till arbetsmarknaden. En BOT-reform skulle troligtvis öka antalet sysselsatta inom konsumentnära tjänster och även skapa förutsättningar för fler kvinnor att bli företagsledare.

Anne A Marbrandt
Förbundsordförande
Småföretagarnas Riksförbund

Peter Feldt
Generalsekreterare
Kroppsterapeuterna

]]>
Hälsa – är ditt eget ansvar! http://botavdraget.com/halsa-ar-ditt-eget-ansvar/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=halsa-ar-ditt-eget-ansvar Sun, 02 Jul 2017 19:30:24 +0000 http://botavdraget.com/?p=617

Hälsa – är ditt eget ansvar!

BOT-avdraget är en skattereform, det handlar om att ge människor ett ekonomiskt incitament att ta större ansvar för sin egen hälsa.

Med en förbättrad folkhälsa kommer belastningen på sjukvården att minska.

Detta ligger helt i linje med regeringens folkhälsoproposition från 2008 där man skriver:

“Regeringen vill främja den enskilda människans intresse, ansvar och möjligheter att ta hand om den egna hälsan”.

I inledningen skriver man också:

“Stora förbättringar av folkhälsan kan åstadkommas om den enskilde har möjlighet att ta, och tar, ett ökat ansvar för sin hälsa”.

Källa:

Folkhälsopropositionen 2008.

En förnyad folkhälsopolitik (2007/08:110)

]]>
Orimlig ekvation http://botavdraget.com/orimlig-ekvation/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=orimlig-ekvation Sun, 02 Jul 2017 19:29:28 +0000 http://botavdraget.com/?p=614

Orimlig ekvation

En person måste idag jobba 2 tim och 22 min för att kunna köpa en timmes tjänst av en person som har ungefär samma lön som en själv, exempelvis en massör eller PT.

Och samma individ måste jobba 3 tim och 35 min för att kunna köpa en tjänst av en specialist (naprapat, kiropraktor mm) inom hälsobranschen.

Utan ett BOT-avdrag är det billigare att vara sjuk än att betala själv för sin egen hälsovård!

Källa: Stefan Lundström, hälsoekonom

]]>
Omstrukturering för att förhindra kollaps http://botavdraget.com/omstrukturering-for-att-forhindra-kollaps/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=omstrukturering-for-att-forhindra-kollaps Sun, 02 Jul 2017 19:28:03 +0000 http://botavdraget.com/?p=610

Omstrukturering för att förhindra kollaps

I Sverige har hälso- och sjukvården i all väsentlighet varit offentligt finansierad under de senaste dryga 100 åren. Om inte det offentligt finansierade sjukvårdssystemet ska kollapsa runt 2030, måste en omstrukturering av systemet ske för att klara finansieringen. Ett BOT-avdrag vore en pusselbit.

I Stockholms läns landsting (SLL) visade Hälso- och sjukvårdsförvaltningens långtidsutredning 2008 på ett framtida gap mellan intäkter och kostnader på 23 Mdr år 2025.

I den slutrapport som projektet Framtidens Hälso- och sjukvård presenterade 2011 står bl a:

“Bedömningen är vidare att cirka 600 000 öppenvårdsbesök som i dag görs vid akutsjukhusen skulle kunna tas om hand utanför akutsjukhusen. Som ett första steg föreslås att 300 000 av dessa öppenvårdsbesök utförs utanför akutsjukhusen 2016”.

Och i slutsatserna står bl a:

“Om inte det offentligt finansierade sjukvårdssystemet ska kollapsa runt 2030, måste processen ske till ett lägre pris och inflödet av patienter minska, dvs en omstrukturering av systemet.”

Källa:

Framtidens Hälso- och sjukvård

Slutrapport, SLL 2011 och 2013

]]>
Minskad kostnad med 11,9 miljarder http://botavdraget.com/minskad-kostnad-med-11-9-miljarder/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=minskad-kostnad-med-11-9-miljarder Sun, 02 Jul 2017 19:27:07 +0000 http://botavdraget.com/?p=607

Minskad kostnad med 11,9 miljarder

Beräkningar visar att ett BOT-avdrag skulle minska kostnaderna för sjukvården med minst 11.9 miljarder kr.

De totala utgifterna för hälso- och sjukvården inklusive investeringar enligt SHA, uppgick 2010 till 313,7 miljarder kronor i 2009 års pris.

Mellan 2006 och 2010 steg kostnaderna för löpande hälso- och sjukvårdsutgifter enligt SHA med 8,5%, från 276,7 till 300,2 Mdr (2009 års pris). Landstingens löpande hälso- och sjukvårdsutgifter för de egna åtagandena steg under samma period med 7,6% från 203,5 till 218,0 Mdr.

Källa: Socialstyrelsen, Ekonomiska analyser publ 2012.

Tabell 10:1, sid 188.

Fotnot: SHA är ett internationellt system som visar hälso- och sjukvårdens totala utgifter oavsett var och av vem vården produceras och finansieras.

]]>
Människor får råd att förebygga ohälsa – på sina egna villkor http://botavdraget.com/603-2/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=603-2 Sun, 02 Jul 2017 19:19:25 +0000 http://botavdraget.com/?p=603

Människor får råd att förebygga ohälsa – på sina egna villkor

  • Både lång- och korttidssjukskrivningarna minskar
  • Företag blir effektivare och sparar pengar
  • Minskat tryck på sjukvården och ökade skatteintäkter genom ekonomiska dynamiska effekter
  • Ökad sysselsättning – bl a genom validering av utbildning bland nysvenskar.
  • Svarta jobb blir vita
]]>
Fysisk aktivitet på recept (FaR) http://botavdraget.com/fysisk-aktivitet-pa-recept-far/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=fysisk-aktivitet-pa-recept-far Sun, 02 Jul 2017 19:17:32 +0000 http://botavdraget.com/?p=599

Fysisk aktivitet på recept (FaR)

Eftersom aktiviteter som ordinerats på recept oftast bedrivs utanför sjukvården bekostar patienten sina egna aktiviteter. Kostnaderna ingår inte heller i högkostnadsskyddet för sjukvård. En del föreningar och andra som erbjuder friskvårdsaktiviteter kan dock erbjuda ett lägre pris för deltagare med recept.

År 2010 skrevs ca 50 000 FaR-recept ut i Sverige, med stora variationer mellan olika landsting och regioner. Förutsättningen är att man har kontakt med vården som skriver ut receptet.

Rörelse på recept innebär att personen får ett recept på en fysisk aktivitet som är anpassad till vederbörandes egna förutsättningar och önskemål. Det blir då en del av den fortsatta kontakten med vårdcentralen, vilket ska innebära uppföljning.

Källa:
Vårdguiden

]]>